Vlissingen werkt aan bibliotheek van de toekomst.
De vraag naar digitale informatie en dienstverlening op maat neemt snel toe. Landelijk neemt het lenen van boeken uit bibliotheken daarentegen af. Gemeente Vlissingen speelt in op deze ontwikkelingen met een plan voor de bibliotheek van de toekomst. De bibliotheek is volgens dit plan straks geen ‘gebouw’ meer, naar een netwerk van verschillende herkenbare plekken waar een ‘bibliotheekaanbod op maat’ beschikbaar is.
De gemeenteraad heeft eind vorig jaar ingestemd met een jaarlijkse bezuiniging van 500.000 euro. Dit is iets meer dan een kwart van het beschikbare budget van de bibliotheek. De gemeente onderzoekt nu een nieuwe vorm voor de bibliotheek die minder kosten met zich mee brengt en waarmee ze inspeelt op de wensen van nu en straks. In april 2011 besluit de gemeenteraad of het plan definitief wordt uitgevoerd. Volgens het plan sluiten de hoofdvestiging ’t Spui en het filiaal in Souburg. Daarvoor in de plaats komen kleine buurtbibliotheken gehuisvest in buurt- en zorgcentra. Het aantal mediatheken op scholen breidt uit. Daarnaast komen digitale informatiepunten en thuisbibliotheken. De bibliotheek hoopt met persoonlijke advisering haar bestaande klantenkring goed van dienst te blijven en streeft er zo ook naar een nieuwe doelgroep te bereiken.
Thuisbibliotheek
Klanten kunnen straks 24 uur per dag meer dan een miljoen boeken, cd’s en films bestellen. Ze kunnen thuis via de website lid worden en de producten en informatie gemakkelijk zoeken en vinden in de webbibliotheek. De gang naar de bibliotheek is niet meer nodig, dankzij een boekenbezorgdienst en verspreide afhaal- en inleverpunten.
Buurtbibliotheek
Voor de huidige bibliotheekbezoekers komt er een alternatief dichter bij huis. In een aantal wijken of dorpen komt een buurtbibliotheek, afgestemd op de behoeften van de gebruikers. Men treft er de dagelijkse krant, populaire tijdschriften en een collectie boeken en dvd’s. Met persoonlijke begeleiding kunnen ook boeken, muziek of media uit de totale collectie aangevraagd worden, zodat de keuze groot blijft.
Schoolbibliotheek
Het succes van de schoolbibliotheek is de afgelopen twee jaar al bewezen. Sinds 2008 opende de bibliotheek acht mediatheken binnen basisscholen. Deze kleine vestigingen bieden een collectie op maat. Een geschoolde mediathecaris begeleidt de leerlingen. Kinderen lenen door deze service meer boeken. De taalontwikkeling verbreedt en het leesplezier neemt toe. Ook leren scholieren hoe ze informatie op internet kunnen verzamelen. De bibliotheek heeft als uitgangspunt om in 2015 op alle scholen voor primair en secundair onderwijs in Vlissingen zo’n ‘eigen’ bibliotheekvoorziening in huis te hebben.
Infobibliotheek
De bibliotheek gaat uiteenlopende informatie over actuele thema’s op een aantrekkelijke manier bundelen en aanbieden via het internet. Niet alleen schriftelijke informatie, maar ook filmpjes, websites, adressen en tips voor lezingen of exposities maken thema’s begrijpelijk voor brede doelgroepen.
Randvoorwaarden
Uitgangspunt voor het onderzoek naar de bibliotheek van de toekomst is dat de dienstverlening aantrekkelijk moet zijn voor zoveel mogelijk Vlissingers. Er mogen geen gedwongen ontslagen vallen en er mag geen leeg gebouw in het centrum achterblijven.
Bron: Gemeente Vlissingen