Het zwembad Feel Fit heeft al geruime tijd technische problemen, eind 2024 heeft dit ertoe geleid dat het water meerdere keren niet op de juiste temperatuur kon komen waardoor er groepslessen moesten worden afgezegd. Van 18 januari t/m 25 januari is het zwembad gesloten geweest i.v.m. reparatie van de buizen, want ook al is bekend dat het buizenstelsel vervangen dient te worden, er is toch gekozen voor reparatie, met als gevolg dat het zwembad van 28 februari t/m 8 maart opnieuw gesloten moest worden wegens technische storingen. Hierdoor hebben leden geen gebruik kunnen maken van het zwembad. De communicatie heeft hierover heeft ook te wensen overgelaten waardoor er meerdere leden voor niets zijn gekomen omdat ze hierover niet zijn geïnformeerd. Dit alles leidt tot grote onvrede onder leden en andere bezoekers van het zwembad.
- Bent u het met ons eens dat de huidige exploitatie van het zwembad door de technische storingen dit voor te vaak uitval zorgt en er daardoor geen gebruik kan worden gemaakt van de faciliteiten.
Antwoord: Het stadsgewestelijk zwembad is inmiddels alweer ruim 20 jaar oud. Op het gebied van techniek & onderhoud betekent dit dat sommige installaties een kritische leeftijd hebben bereikt met een verhoogd risico op storing en uitval. Het college is het met u eens dat er op dit moment te vaak uitval is. Om dit te voorkomen is het college, vertegenwoordigd door de vastgoed BV, sinds het aangaan van de huur- en exploitatieovereenkomst in gesprek met de exploitant om deze risico’s te beperken. - Was de exploitant van het zwembad bij het aangaan van de overeenkomst op de hoogte van de onderhoud status van het zwembad?
Antwoord: Als onderdeel van het aanbestedingstraject heeft de exploitant zich, door middel van een schouw in het pand, op de hoogte kunnen stellen van de onderhoudsstatus van het zwembad. Ook heeft de exploitant op basis van de Meerjaren Onderhouds Plannen (MJOP’s) bij het aangaan van de overeenkomst zich een beeld kunnen vormen over de onderhoudsstatus van het zwembad. - Welke afspraken zijn er gemaakt over preventief onderhoud van het zwembad zodat sommige technische problemen voorkomen hadden kunnen worden.
Antwoord: De Vastgoed BV is eigenaar van het zwembad en alle daarbij horende voorzieningen, aanhorigheden en installaties. De exploitatie, het beheer en het onderhoud is door de vastgoed BV overgedragen aan de exploitant, zijnde Sportfondsen. De exploitant, de Vastgoed BV en de beide gemeenten hebben een exploitatieovereenkomst ondertekend, waarin staat opgenomen dat de exploitant, Sportfondsen dus, een exploitatiebijdrage ontvangt voor het beheer, het onderhoud, en exploitatiediensten aan het zwembad. De onderhoudswerkzaamheden zijn beschreven in de huurovereenkomst. Voor wat betreft onderhoud houdt dit het volgende in:- De exploitant is verantwoordelijk voor de uitvoering van het volledige bouwkundig en installatietechnisch onderhoud van de accommodatie
- De exploitant is vrij om de invulling en uitvoering van de onderhoudstaken in eigen beheer te organiseren of uit te besteden aan ter zake kundige derden;
- De exploitant blijft verantwoordelijk voor de uitvoering van het gehele onderhoud van de accommodatie en conformeert zich aan het gestelde conditieniveau. Het conditieniveau van de accommodatie is minimaal 3 op basis van NEN2767.
De Vastgoed BV is verantwoordelijk voor het bekostigen van vervangingsinvesteringen en levensduur verlengend verhuurdersonderhoud overeenkomstig met het MJOP. De begeleiding en uitvoering van dit verhuurdersonderhoud is belegd bij de exploitant. De Vastgoed BV en de exploitant treden nadrukkelijk in overleg over de uitvoering en planning van vervangingen.
- De vastgoed BV blijft tevens verantwoordelijk:
- Elementen die niet op niveau 3 te krijgen zijn;
- Onderhoudswerkzaamheden die niet in het MJOP staan;
- Onderhoud aan groen, infrastructuur en terrein rondom de accommodatie, met uitzondering van hieromtrent opgenomen posten in het MJOP.
- Is het college bereid in gesprek te gaan met de exploitant om de leden die tijdens de technische storingen geen gebruik hebben kunnen maken van de lessen deze te compenseren?
Antwoord: Het college is bereid om met de exploitant in gesprek te gaan over eventuele compensatie voor de die leden die tijdens de technische storingen geen gebruik hebben kunnen maken van de zwemfaciliteiten. - Welke afspraken kan het college met de exploitant maken om herhaling van langere sluiting door technische problemen te voorkomen?
Antwoord: De Vastgoed BV, beide gemeenten en de exploitant overleggen sinds de start van de nieuwe overeenkomst met elkaar over de uitvoering van de benodigde onderhoudswerkzaamheden aan alle installatietechnische- en bouwkundige werkzaamheden. Tijdens het reguliere vastgoed overleg worden de benodigde en gewenste onderhoudsplanningen voorgelegd en besproken en zullen naar aanleiding van de huurovereenkomst en het MJOP de noodzakelijke investeringen gedaan worden.