Bij veel problemen die in commissie- en raadsvergaderingen besproken worden komt handhaving aan de orde. Problemen rond bijvoorbeeld de huisvesting van het HKPD, kamerverhuur en geluidsoverlast zijn in de kern handhavingproblemen.
De burgemeester, die handhaving in zijn portefeuille heeft, doet zijn uiterste best en boekt ook resultaten. Denk aan het PIT, Politie Interventie Team, die op verschillende plaatsen in Vlissingen en Souburg de problemen aanpakt.
Alleen, PIT wordt ingezet wanneer het te laat is. De overlastgevers in Souburg waren allang bekend en ook gemeld bij gemeente en politie, toen zij naar verhouding nog maar voor klein overlast zorgden. Ik vraag me af of het niet tijd wordt om weer meer preventief te handhaven. Net als vijfentwintig jaar gelden.
Deze handhaving begint al bij het controleren van de verlichting, rijden op de stoepen en ander verkeerd rijgedrag, in de tuin stallen van meegenomen winkelwagentjes, en geluidsoverlast.
Natuurlijk kun je als burger andere mensen wijzen op hun gedrag.
Wanneer je elke morgen wakker wordt door het lawaai van de opgevoerde brommer van een buurtgenoot kun je aan hem vragen of hij zijn brommer wat verderop aanzet. Hem verbieden de brommer niet op te voeren en het geluid tot zijn oorspronkelijk niveau terug te brengen is de taak van een ander.
De wijk of dorpsagent die we vijfentwintig jaar geleden nog hadden kende de kwajongens en sprak hen aan op hun gedrag of ging langst bij hun ouders. Rijden zonder licht deed je niet. De pakkans was te groot.
Handhaving is echter geen locaal probleem. Handhaving is een landelijk probleem.
In Nederland lossen we zulke problemen vaak op door te gedogen. Dus toe staan wat verboden is. Ik vraag me af waarom in het ene land het wel lukt om te handhaven en in een ander land niet. Ik vraag me af waarom Italiaans Milaan helemaal volgespoten zit met graffiti, en je dit spuitwerk in buurland Oostenrijk bijna niet ziet. En waarom houden ze zich in Noorwegen strikt aan de verkeersregels. Dit heeft, naast opvoeding, echt allemaal met handhaving te maken.
Als raadslid kun je niet zoveel aan deze problemen doen. Wel kun je het steeds onder de aandacht brengen. En dat doe ik dan maar.
Dick Schinkel,
Fractie Partij Souburg Ritthem
Telefoon 0118-490195
E-mail: dickschinkel@zeelandnet.nl