Vrijheid en identiteit
Als ik deze tekst zit te schrijven ben ik net aan het bekomen van 5 mei, een nationale feestdag met het thema Vrijheid hoog in het vaandel. Alexander Pechtold heeft tijdens de H.M. van Randwijklezing opgemerkt dat hij het niet erg vindt dat “de” Nederlandse Nationaliteit niet bestaat.
Ik kan me daar wel in vinden, Nederland is immers een smeltkroes van nationaliteiten. Maar als ik dichter om me heen kijk dan zie ik dat lokale nationaliteit wel bestaat, al spreek ik in dat geval liever van lokale identiteit. Een dorp, een wijk, een stad, overal zie je groepen mensen die gezamenlijk een identiteit vormen, die samen een samenleving vormen. En dat brengt me dan op het woord vrijheid.
Mensen die samen een samenleving vormen willen bij elkaar blijven wonen, in vrijheid. Dus niet verplicht verhuizen naar een andere samenleving (lees stad) omdat je woning gesloopt wordt, of naar een andere school omdat de school weggaat uit een dorp.
Dat is geen vrijheid, maar voor betrokkenen een aantasting van hun keuzevrijheid. Vlissingen wil maatschappelijke ondersteuning geven door sociale samenhang en leefbaarheid te vergroten en wil dit realiseren door een lokaal sociaal beleid te voeren dat de kwaliteit van de samenleving, oftewel de sociale infrastructuur, verbetert.(de inleiding vd WMO nota).
Als u deze tekst leest is het 20 mei, één dag na de raadsvergadering over de kadernota. Als PSR hebben we een amendement ingediend voor het behoud van de basisschool in Ritthem.
Om de sociale infrastructuur te behouden, de sportclub, de kerk, de muziekvereniging etc. Ik ben benieuwd hoe de stemming verlopen is. Staat onze gemeenteraad en het college onze burgers zoveel vrijheid toe dat ze hun eigen identiteit kunnen houden?
Tot ziens
Alex Achterhuis
Partij Souburg Ritthem
Alex.achterhuis@zeelandnet.nl