Historie kwelt Bermweg
OOST-SOUBURG – De asfaltering en herinrichting van de Bermweg en de Spoorstraat in Oost-Souburg is, zeventien jaar nadat de eerste plannen ontstonden, voor de zoveelste keer vertraagd.
Deze keer ligt de oorzaak in een ver verleden. Om preciezer te zijn: zo’n 1200 jaar geleden.
De dorpen Oost- en West-Souburg ontstonden destijds als nederzettingen op kreekruggen. De situatie nu is dat er tussen de Karolingische Burg en West-Souburg een geul loopt. Die zorgt samen met kwelwater van het Kanaal door Walcheren, ervoor dat de Bermweg kampt met een hoge grondwaterstand. “Dat was niet voorzien”, antwoordt de gemeente Vlissingen op vragen van de Partij Souburg-Ritthem.
De herinrichting is met name de afgelopen zes jaar om verschillende redenen uitgesteld. In november 2009 zou de spade echt de grond in gaan. Maar na een inspraakronde was een aanvullende enquĂȘte nodig. Vervolgens moesten de plannen worden aangepast. Half maart zou de herinrichting alsnog beginnen. Maar toen kwam het grondwater in beeld.
Met de herinrichting staat namelijk ook een nieuw regenwaterriool op de planning. Die kan alleen worden aangelegd als alles droog is. Daarom moet er bemaald worden. De verwachting is dat er in de Bermweg uitzonderlijk veel grondwater weggepompt moet worden. Daarom is er een vergunning nodig. De gemeente heeft op basis van twee onderzoeken een bemalingsplan opgesteld en de vergunningaanvraag in gang gezet.
Om de vertraging zoveel mogelijk te beperken, is er in maart en april al wel gewerkt aan kabels, leidingen en de renovatie van het riool. Het riool kon van binnenuit worden hersteld. De komende weken worden nog wat putten in het wegdek gerepareerd en aan de plantsoenen gewerkt. De verwachting is dat op 23 augustus de vergunningen verleend zijn en de herinrichting alsnog kan beginnen.