Marinierskazerne
Zoals bekend is er de afgelopen maanden druk gewerkt aan de mogelijke komst van een Marinierskazerne naar Zeeland. Wij zijn dan ook blij dat minister Hillen vandaag bekend heeft gemaakt te kiezen voor verplaatsing van de marinierskazerne uit Doorn naar Vlissingen. Vandaag worden de mensen in Doorn, de Tweede Kamer, PS, de gemeenteraad en de pers op de hoogte gebracht. Via deze mail willen wij ook jullie uit de eerste hand informeren over dit voor Zeeland belangrijke dossier.
Achtergrond
De Minister van Defensie heeft in augustus 2011 het “Herbeleggingsplan Vastgoed Defensie” aan de Tweede Kamer gestuurd. Hierin doet de minister voorstellen voor het sluiten, verplaatsen en openhouden van verschillende defensielocaties verspreid over het land. In dit herbeleggingsplan werd een nader onderzoek aangekondigd naar de toekomst van de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn en het logistiek complex in Maartensdijk. De reden hiervoor is dat de mariniers in Doorn al jaren kampen met ruimtegebrek en verouderde faciliteiten. De Provincie Zeeland heeft desgevraagd aangegeven mogelijkheden te zien om deze marinierskazerne naar Zeeland te verplaatsen.
Werkgroep Marinierskazerne Zeeland
Minister Hillen heeft, in overleg met Karla Peijs, besloten de optie Zeeland te onderzoeken. Hiervoor is door de minister en de CdK een gezamenlijke ambtelijke werkgroep ingesteld. In de werkgroep Marinierskazerne Zeeland hebben namens de provincie Zeeland Carel Colijn, Arjen Drijgers, Mathieu van Woerkom, Johan Wedts de Swart en Marcel de Theije deelgenomen. Nadat de werkgroep concludeerde dat de beste locatie binnen Zeeland de Buitenhaven van Vlissingen was, zijn ook Vlissingse ambtenaren aangeschoven. Inmiddels zijn ook Ronny de Troije, Marjan van Stijn en Henk de Vlaming betrokken.
Conclusies
De werkgroep concludeert dat er in Zeeland goede mogelijkheden zijn voor de vestiging van de marinierskazerne. De voordelen van de locatie Buitenhaven zijn:
voldoende ruimte (gevraagd is zo’n 70 ha);
er is al een (kleine) Marinekazerne, en in Ritthem een munitieopslag;
ligging nabij een stad (denk ook aan verpozing!);
ligging aan een diep zeewater;
goed bereikbaar via weg en spoor;
goed inpasbaar in de omgeving: een zeehaven/bedrijventerrein met voldoende afstand tot woonbebouwing (dus geen “last van de buren” en vice versa);
een eerste planologische analyse wijst uit dat ontwikkeling bij de Buitenhaven haalbaar is, en dat relatief vlot kan worden begonnen met de bouw.
De investering wordt door Defensie geraamd op €189 miljoen. Het ministerie heeft deze kosten, en de praktische voor- en nadelen van Vlissingen, afgewogen tegen de kosten van het verbouwen van Doorn. In deze afweging hebben wij geen rol gehad, en wij kennen ook de exacte overwegingen niet. Wel weten wij dat de minister veel waarde hecht aan een duurzame en toekomstgerichte locatie. Wij denken dat Vlissingen die te bieden heeft.
Hoe nu verder?
Belangrijk is dat de mariniers goed kunnen oefenen en trainen in de buurt van de kazerne. Dit is punt van nadere uitwerking. Een ander interessant en veelbelovend onderwerp van nader onderzoek is de optie om mariniers in de stad te “legeren” (en dus niet allemaal “traditioneel” op de kazerne). Ook wil Defensie graag kijken naar alternatieve financierings- en bouwmogelijkheden.
De komende maanden ligt onze prioriteit bij deze aanvullende onderzoeken. De Provincie blijft dus in goed overleg met de Gemeente Vlissingen, maar ook met Zeeland Seaports en andere partijen, werken aan het realiseren van de Marinierskazerne. Beide Colleges hebben er in goed overleg voor gekozen dat de Provincie het voortouw neemt bij de voorbereidingen. Wordt vervolgd dus.
Bron: Werkgroep Marinierskazerne Zeeland