De CU en de SGP fracties dienden een motie in met het verzoek aan het college om gezamenlijk met Veere en Middelburg de pentekening te evalueren en door te ontwikkelen. De praktijkervaring moet meegenomen worden en de inwoner moet centraal gesteld worden. Het verzoek is om de raad nog in 2017 een in drie gemeenten breed gedragen procesvoorstel te doen.
Begin dit jaar besloot de Middelburgse gemeenteraad dat het intergemeentelijke zorgloket te bureaucratisch is en teveel op de stoel van de medische verzorger kroop. Een meerderheid van de Middelburgse raad eiste dat er een nieuwe opzet moest komen waarbij zorgverleners bepalen wat er moet gebeuren. In februari heeft de Middelburgse raad het amendement “hervormingen Wmo & Jeugd” aangenomen met daaropvolgend een richtinggevend besluit in april voor een andere organisatievorm van Porthos. Op dit moment is een projectgroep aan de slag met deze doorontwikkeling. Dit alles zonder overleg met Vlissingen en Veere
Zoals gezegd zijn in Middelburg op dit moment 6 fte aan de slag met het project Porthos nieuwe stijl. De PSR is van mening dat de Middelburgse raad eerst een eerder genomen besluit terug moet draaien. Zolang dat niet gebeurt is een in drie gemeenten breed gedragen procesvoorstel niet meer dan een vurige wens die niet uit gaat komen.
Een gelijk speelveld is absoluut noodzaak. Middelburg heeft tijdens het spel de bal opgepakt: een rode kaart is dan het logische vervolg. Middelburg moet een concreet signaal afgeven dat Walcherse samenwerking echt gewenst is. Het lijkt de PSR niet aan de orde om in Vlissingen ambtelijke inzet te plegen en daardoor kosten te maken door aan een dood paard te gaan trekken.
Het in juli 2017 genomen besluit in Vlissingen zou aanpassing behoeven. En volgens de PSR hebben partijen toen een passend besluit bij de ontstane situatie genomen.
De PSR heeft tegen de motie gestemd. Een meerderheid in de gemeenteraad besliste anders. Wordt vervolgd.