We wonen in een prachtige gemeente en dat wil Partij Souburg-Ritthem graag zo houden, zodat inwoners en toeristen van een nette omgeving en de mooie natuur kunnen blijven genieten.
Helaas is het de laatste jaren duidelijk geworden dat het dumpen van afval in veel gebieden tot grote overlast en ergernis leidt. In bos- en natuurgebieden worden allerlei dumpingen gedaan, zoals drugsdumpingen, afvaldump, maar ook dump van chemicaliën en grofvuil. Elk jaar worden duizenden kilo’s afval uit natuurgebieden en langs onze wegen opgeruimd. Het spreekt voor zich dat afvaldumping schadelijk en gevaarlijk voor de mens en natuur is en het opruimen ervan elk jaar vele duizenden euro’s kost.
Sinds de coronacrisis merken onze inwoners een grote toename van zwerfvuil en gedumpt afval op. Dit is niet alleen in de buitengebieden maar ook in de bebouwde kom.
De vervuilers worden steeds brutaler. Er wordt van alles naast ondergrondse containers gegooid en gezet. Van bouwafval tot blikken verf, matrassen en tuinstoelen.
Regelmatig zijn de ondergrondse containers niet open te krijgen omdat de stortbak door grof afval geblokkeerd is.
Partij Souburg-Ritthem roept iedere burger op: breng afval daar waar het hoort! Dus in de juiste afvalbak en/of naar de milieustraat, want we hebben in Vlissingen een goed georganiseerde milieustraat. Daar kunnen onze inwoners terecht voor alle soorten afval zoals: bouw- en sloopafval, chemisch afval, verfresten, tuinafval en noem maar op. Dit is geheel gratis!
De medewerkers van de milieustraat staan klaar om de inwoners te helpen hun afval op de juiste manier te sorteren.
Voor meer informatie kijk: https://www.zrd.nl/milieustraten/locaties/locatie:vlissingen.htm
Wat hoort eigenlijk in de ondergrondse container?
De grijze (of ondergrondse)container is voor het huishoudelijk restafval. Dit is het afval dat na zorgvuldige scheiding van bijvoorbeeld glas, textiel, kleine elektrische apparaten, klein chemisch afval, plastic verpakkingsmateriaal en papier overblijft.
Het afval mag niet los in de container gegooid worden. Het afval moet altijd verpakt zijn in een (vuilnis)zak voor het in de container gedeponeerd wordt.
In Vlissingen zijn (van gemeente of derden) ook aparte containers te vinden voor:
- Glas
- Papier
- Plastic en drinkpakken
- Textiel
- Groente-, fruit- en tuinafval
- Olie en vetten
Met de nieuwe afvalwijzer-APP van de gemeente Vlissingen wordt alle informatie over de afvalinzameling gedeeld. Met de afvalscheidingswijzer kan makkelijk ontdekt worden in welke afvalbak de verschillende soorten afval en producten weggegooid kunnen worden. Dat is handig en levert veel gemak op!
Download de app ‘Afvalwijzer Middelburg-Vlissingen’ voor iOS of Android of kijk op vlissingen.nl/afvalwijzer.
De afvalscheidingswijzer werkt ook zonder downloaden.
In sommige gevallen is het mogelijk dat bepaalde soorten afval bij de bewoners door de gemeente opgehaald wordt.
Via onderstaand link kan gecheckt worden welke soorten afval gratis of met bijbetaling opgehaald kan worden.
https://www.vlissingen.nl/inwoner/afval/grofvuil-en-milieustraat/milieustraat-en-grofvuil.html
Wat te doen als er ergens illegaal gestort afval ontdekt wordt?
Gedumpt afval buiten de bebouwde kom of het verbranden van afval kan gemeld worden bij het milieumeldpunt (het milieu-alarmnummer: 0118-412323 of via een digitaal formulier milieuklachten)
Klachten of meldingen zoals: gedumpte vuilniszakken en zwerfvuil binnen de bebouwde kom, het (niet) legen van afvalcontainer of openbare prullenbak kunnen bij onze gemeente gemeld worden (telefoonnummer 14 0118 of via MijnGemeente APP).